Puistokatu 4

Puistokatu 4

Puistokatu 4 on kotipesä ekologisesti kestävän tulevaisuuden tekijöille. Talon toiminta on kahden säätiön – Tiina ja Antti Herlinin säätiön sekä Maj ja Tor Nesslingin säätiön – yhteinen projekti.

Helsingin Kaivopuistossa, osoitteessa Puistokatu 4, sijaitsee 1800-luvun loppupuolella rakennettu puuhuvila. Tiina ja Antti Herlinin säätiö osti huvilan tammikuussa 2020 Suomen arkkitehtuurimuseon säätiöltä, jonka omistuksessa ja käytössä rakennus oli ollut 1950-luvulta alkaen.

Rakennus edustaa Kaivopuiston alkuperäistä rakennuskantaa. Sen suunnitteli alun perin kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin, ja vuosisadan saatossa huvila on muodostunut käyttö- ja henkilöhistorialtaan merkittäväksi: se on kuulunut muun muassa varatuomari Lauri Kivekkäälle ja tämän vaimolle, näyttelijätär Ida Aalbergille,  sekä toiminut koulutilana Svenska Samskolanin ja Ranskalaisen koulun käytössä. 

Talon historian eri vaiheita sekä arkkitehtuuria on tutkinut ja taltioinut erittäin ansiokkaasti Arkkitehtitoimisto Livady, jonka toteuttama rakennushistoriallinen selvitys löytyy täältä.

Remontti

Vuosina 2020–2022 Tiina ja Antti Herlinin säätiö toteutti huonoon kuntoon rapistuneessa kiinteistössä huolellisen peruskorjauksen, rakennuksen historiallista arvoa kunnioittaen. Korjaustoimet aloitettiin rakennuksen vesikatosta ja julkisivusta kesällä 2020. Kaksi vuotta myöhemmin valmistunut lopputulos on herättänyt ihastelua kansainvälistä mediaa myöten.

Remontin jälkeen taloon on asettunut yhteiskunnallisten toimijoiden joukko sekä monitieteinen tutkijayhteisö. Puistokatu 4:n katutasosta löytyvät kaikille kaupunkilaisille avoimet kirjasto ja Ravintola Elm.

Käynnissä oleva toiminta

Puistokatu 4 toimii kotipesänä ekologisesti kestävän tulevaisuuden tekijöille. Talon toiminta on kahden säätiön – Tiina ja Antti Herlinin säätiön sekä Maj ja Tor Nesslingin säätiön – yhteinen projekti. Säätiöiden yhteistyöstä voit lukea lisää täällä.

Hyppää tästä Puistokatu 4:n verkkosivuille, seuraa talon ohjelmaa ja katso esimerkiksi Virpi Suutarin lyhytdokumentti talosta.

Voit seurata talon elämää myös Instagram-tililtä @puistokatu4 ja tehdä vaikka pienen kierroksen talossa alla olevien kuvien avulla. Ajan tasalla pysyäksesi voit tilata Puistokadun perjantai –uutiskirjeen täältä.