Puistokatu 4

Puistokatu 4

Helsingin Kaivopuistossa, osoitteessa Puistokatu 4, sijaitsee 1800-luvun loppupuolella rakennettu puuhuvila. Tiina ja Antti Herlinin säätiö osti huvilan tammikuussa 2020 Suomen arkkitehtuurimuseon säätiöltä, jonka omistuksessa ja käytössä rakennus oli ollut 1950-luvulta alkaen. 

Rakennus edustaa Kaivopuiston alkuperäistä rakennuskantaa. Sen suunnitteli alun perin kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin, ja vuosisadan saatossa huvila on muodostunut käyttö- ja henkilöhistorialtaan merkittäväksi: se on kuulunut muun muassa varatuomari Lauri Kivekkäälle ja tämä vaimolle, näyttelijätär Ida Aalbergille,  sekä toiminut koulutilana Svenska Samskolanin ja Ranskalaisen koulun käytössä. 

Talon historian eri vaiheita sekä arkkitehtuuria on tutkinut ja taltioinut erittäin ansiokkaasti Arkkitehtitoimisto Livady, jonka toteuttama rakennushistoriallinen selvitys löytyy täältä.

Remontti

Vuosina 2020-2022 Tiina ja Antti Herlinin säätiö toteuttaa huonoon kuntoon rapistuneessa kiinteistössä huolellisen peruskorjauksen, rakennuksen historiallista arvoa kunnioittaen. Korjaustoimet aloitettiin rakennuksen vesikatosta ja julkisivusta kesällä 2020, ja remontin odotetaan valmistuvan kesään 2022 mennessä.

Remontin jälkeen taloon asettuu yhteiskunnallisten toimijoiden joukko sekä monitieteinen tutkijayhteisö. Huvila avaa ovensa myös kaupunkilaisille.

Tuleva toiminta

Puistokatu 4 tulee korjausremontin jälkeen toimimaan kotipesänä ekologisesti kestävän tulevaisuuden tekijöille. Talon toiminta on kahden säätiön – Tiina ja Antti Herlinin säätiön sekä Maj ja Tor Nesslingin säätiön – yhteinen projekti. Säätiöiden yhteistyöstä voit lukea lisää täällä.

Remontin valmistumista odotellessa on Puistokadun ilmatilassa jo käynnistynyt verkkotapahtumien ja erilaisten julkaisujen sarja.

Hyppää tästä Puistokatu 4:n verkkosivuille, osallistu ohjelmaan ja katso Virpi Suutarin lyhytdokumentti talosta.

Viestintä

Voit seurata talon elämää korjausremontin ja tulevan toiminnan suunnittelun aikana Instagram-tililtä @puistokatu4 tai tehdä pienen kierroksen talossa alla olevien kuvien avulla. Ajan tasalla pysyäksesi voit tilata Puistokadun perjantai –uutiskirjeen täältä.