Luontoretkiavustuksilla yli 9000 lasta ja nuorta luontoretkelle

TAH-säätiö, Brita Maria Renlundin muistosäätiö, RELEX-säätiö ja Urlus-Säätiö toteuttivat yhteisen avustushaun luontoretkien mahdollistamiseksi varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetuksen ryhmille.

Luontoretkillä lapset ja nuoret voivat rikastaa ja syventää suhdettaan ympäristöön. Usein koulujen rajalliset budjetit kuitenkin vaikeuttavat retkien toteuttamista, kun rahaa esimerkiksi kuljetuskustannuksiin ei ole.

Siksi yllä mainitut säätiöt avasivat yhteisen avustushaun, jonka tuella yhä useampi lapsi ja nuori saa mahdollisuuden osallistua retkelle. Luontoretkien avustushaun käytännön toteutuksesta vastasi Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry.

Haku avustuksiin oli auki kahden viikon ajan maaliskuussa 2024. Tänä aikana vastaanotettiin huimat 837 hakemusta, joista avustettaviksi valittiin 161 retkeä eri puolilla Suomea. Jaettavan avustuksen myötä yli 9000 lasta ja nuorta tulee pääsemään luontoretkelle oman ryhmänsä kanssa. Avustuksia myönnettiin yhteensä 129 000 euroa.

Retkiä kansallispuistoihin, saaristoon ja tuntureille

Retkien sisällöistä ja käytännön toteutuksesta päättävät avustusta hakeneet ryhmät itse. Retkiä on tulossa tämän vuoden aikana erilaisiin luontokohteisiin, esimerkiksi metsiin, saaristoon, tuntureille, kansallispuistoihin ja luontokeskuksiin.

Retkillä tutustutaan muun muassa lintujen kevätmuuttoon, geologisiin ilmiöihin ja metsän eliölajeihin. Jokaiseen avustettavaan retkeen kuuluu myös ikätasoisesti toteutettu retkeilyn luontovaikutusten arviointi.

“Luonnossa vietetty aika parantaa tutkitusti hyvinvointiamme monin eri tavoin. Luontoretket tarjoavat lisäksi ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia uutta, toimia yhdessä ja ihmetellä Suomen luonnon monimuotoisuutta. Olemme iloisia, että niin monet lapset ja nuoret pääsevät kokemaan luontoretken oman ryhmänsä kanssa”, kommentoi TAH-säätiön toiminnanjohtaja Henna Hakkarainen.

Kiitämme hakemuksista ja suuresta kiinnostuksesta luontoretkiavustuksia kohtaan! Kaikkiin hakemuksen jättäneisiin on oltu erikseen yhteydessä.

Kuva: Leena Merikallio

Lisätiedot: Henna Hakkarainen,