Puistokadun historiallinen huvila sai uuden omistajan

Suomen arkkitehtuurimuseon säätiö on myynyt Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevan historiallisen puuhuvilan Tiina ja Antti Herlinin säätiölle. Peruskorjauksen jälkeen osoitteessa Puistokatu 4 sijaitsevaan kiinteistöön on suunnitteilla yleishyödyllistä yhteiskunnallista toimintaa. 

Huvilassa ovat nähtävillä sen vaiheikkaan historian kerrostumat. Rakennus edustaa Kaivopuiston alkuperäistä rakennuskantaa. Sen suunnitteli kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin 1881, ja vuosisadan saatossa huvila on muodostunut käyttö- ja henkilöhistorialtaan merkittäväksi: se on kuulunut muun muassa varatuomari Lauri Kivekkäälle ja näyttelijätär Ida Aalbergille sekä toiminut koulutilana Svenska Samskolanin sekä Ranskalaisen koulun käytössä. Vuodesta 1957 lähtien rakennus on ollut museokäytössä.

Uusi omistaja on sitoutunut korjauttamaan talon huonokuntoisen julkisivun kuntoon pikimmiten. Rakennus vaatii myös laajempaa peruskorjausta ennen sen uuden aikakauden alkamista.

“Puistokadun huvila on harvinainen yhdistelmä merkittävää kulttuurihistoriaa ja kutsuvaa kodikkuutta. Olemme onnellisia että säätiömme voi tulevaisuudessa kutsua tällaista paikkaa kodikseen. Tutustuttuamme rakennukseen rauhassa ryhdymme suunnittelemaan sen historiaa kunnioittavaa peruskorjausta sekä tiloihin sijoitettavia toimintoja tarkemmin”, kertoo Tiina ja Antti Herlinin säätiön kehitysjohtaja Anna Herlin. Kulttuurikäyttöön kaavoitettu kiinteistö tullaan peruskorjauksen jälkeen avaamaan soveltuvilta osin myös kaupunkilaisten käyttöön.

“Olemme tyytyväisiä, että aikoinaan purku-uhan allakin ollut historiallinen huvila peruskorjataan ja että rakennus Kaivopuistossa herää uuteen kukoistukseen”, toteaa väliaikainen museonjohtaja Reetta Heiskanen Suomen arkkitehtuurimuseosta.

 

Tiina ja Antti Herlinin säätiö on vuonna 2014 perustettu yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on yhteiskunnallisen hyvinvoinnin, kulttuurin, ympäristön ja tieteen sekä niihin liittyvän tutkimuksen ja opetuksen tukeminen ja edistäminen. 

Suomen arkkitehtuurimuseo on vuonna 1956 perustettu valtakunnallinen vastuumuseo.

 

Lisätiedot:

Anna Herlin, kehitysjohtaja, Tiina ja Antti Herlinin säätiö / anna(a)tahsaatio.fi

Reetta Heiskanen, väliaikainen museonjohtaja, Suomen arkkitehtuurimuseo / reetta.heiskanen(a)mfa.fi

 

Kuva: Constantin Grünberg / Helsingin kaupunginmuseo, 1955. CC-BY 4.0.