European Climate Foundationin toiminnanjohtaja ja COP30-ilmastokokouksen Euroopan erityislähettiläs Laurence Tubiana vieraili Suomessa keskustelemassa ilmastopolitiikan suunnasta ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Vierailu toteutettiin yhteistyössä TAH-säätiön ja Climate Leadership Coalitionin kanssa.
Pitkän linjan ilmastotoimijana Laurance Tubiana oli keskeisessä roolissa Pariisin ilmastosopimuksen neuvotteluissa vuonna 2015. Parhaillaan hän valmistautuu Brasilian isännöimään COP30-ilmastokokoukseen, joka järjestetään Belémissä marraskuussa 2025.
Vierailu sisälsi tapaamisia kansanedustajien, ministeriöiden virkahenkilöiden, elinkeinoelämän edustajien, kansalaisyhteiskunnan toimijoiden ja muiden säätiöiden kanssa. Vierailunsa aikana Tubiana korosti, että ilmastosiirtymän edistämiseksi tarvitaan yhteiskunnan kaikkien osien sitoutumista ja pitkäjänteistä yhteistyötä – myös tilanteessa, jossa globaalit valtasuhteet ovat murroksessa.
Eurooppa on toistaiseksi ainoa alue maailmassa, joka on onnistunut vähentämään päästöjään säilyttäen samalla vahvan yhteiskuntasopimuksensa. Tubiana korosti tätä saavutuksena, jota tulee puolustaa ja jota ei voida pitää itsestäänselvyytenä.
Ilmastopolitiikkaa on hänen mukaansa vietävä eteenpäin koko hallinnon ja yhteiskunnan tasolla. Jotta siirtymä etenee ajallaan, on tärkeää varmistaa toimilla ja viestiä selkeästi, ettei kyse ole vain eliitin projektista vaan kaikkia hyödyttävästä muutoksesta.
”Pohjoismaat voivat osoittaa, että hallitukset, yritykset ja kansalaisyhteiskunta voivat yhdessä avata päästöjen vähentämiseen liittyviä taloudellisia mahdollisuuksia. Oli inspiroivaa nähdä, mitä tällaisella yhteistyöllä voidaan saada aikaan”, Tubiana sanoo.
Keskusteluissaan suomalaisten sidosryhmien kanssa Tubiana nosti esiin useita ajankohtaisia teemoja:
- Euroopan tulee pitää suuntansa ilmastotoimissa. Vaikka siirtymä on ollut hidas, sen edistyminen on kiistatonta: sähköautojen myynti kasvaa nopeasti, uusiutuvan energian tuotanto lisääntyy ja merkittävällä osalla maailman valtioista on nyt nettonollatavoite. Tubiana kuitenkin muistutti, että samalla kun esimerkiksi Kiina on edistynyt merkittävästi, se rakentaa edelleen uutta hiilivoimaa.
- Pohjoismaiden ilmastojohtajuus on jälleen ajankohtaista: Pohjoismaat ovat olleet kansainvälisen ilmastopolitiikan aloitteellisia toimijoita jo 1980- ja 90-luvuilla. Nyt, kun koko Euroopalla on näytön paikka, tarvitaan päättäväisiä edelläkävijöitä. Pohjoismaita hän kehotti välittämään selkeän viestin: ilmastopolitiikan suunta on edelleen oikea.
- Puolustusmenot ja vihreä siirtymä eivät ole ristiriidassa. Tubiana painotti, että lisääntyneet investoinnit turvallisuuteen voidaan kytkeä vihreän teollisuuden kysyntään, muun muassa julkisten hankintojen mekanismeja viisaasti käyttäen. Yhteinen strategia voi tukea molempia tavoitteita.
- Kansainvälisen yhteistyön tarve korostuu. Euroopan ja Kiinan välinen ilmastoyhteistyö on keskiössä COP30-valmisteluissa. Tubiana kertoi, että Kiinan presidentti Xi Jinping on ensimmäistä kertaa nimennyt ilmastonmuutoksen kansalliseksi haasteeksi.
- Luontopohjaisten ratkaisujen on noustava keskiöön. Tubiana näkee tarpeen tuoda luontoa koskevat ratkaisut ilmastopolitiikan ytimeen. Samalla hän ilmaisi huolensa öljy- ja kaasuteollisuuden kasvavasta vaikutusvallasta ilmastokokouksissa.
- EU-sääntelyn suunta huolestuttaa. Tubiana ilmaisi vakavan huolensa siitä, että keskeisiä osia EU:n ympäristö- ja vastuullisuussääntelystä – kuten yritysvastuudirektiiviin (CSRD) sisältyviä ilmastosisältöjä – ollaan vesittämässä OMNIBUS-aloitteen käsittelyn yhteydessä. Hän kehotti toimijoita vaikuttamaan aktiivisesti Euroopan parlamenttiin ja komissioon seuraavien kuukausien aikana, jotta edelläkävijäyritysten rakentama kilpailuetu ei valu hukkaan.