Tiedeyhteisö ja tieteen rahoittajat sitoutuvat yhteistyöhön kestävyysmurroksen vauhdittamiseksi

Suomalaisen Tiedeakatemian kokoaman julkilausuman allekirjoittaneet 12 yliopistoa, 4 säätiötä ja 9 muuta tiedetoimijaa tavoittelevat tiedettä tekevien ja tukevien yhteisöä, joka toimii kestävyysmurroksen etulinjassa. TAH-säätiö on mukana allekirjoittajajoukossa. Allekirjoittaneet organisaatiot kutsuvat kaikki tiedeorganisaatiot ja tieteen rahoittajat mukaan yhteistyöhön.

Tiede tuottaa uutta ymmärrystä ja mahdollistaa innovaatioita globaalien kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi. Tiedetoimijoiden on kuitenkin aiempaa vahvemmin huomioitava myös oman toimintansa vaikutukset ekologiseen kestävyyteen.

”Tavoitteenamme on tiedettä tekevien ja tukevien yhteisö, joka toimii kestävyysmurroksen etulinjassa ja tuottaa ratkaisuja globaaleihin kestävyyshaasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja luonnonvarojen kestävään hallintaan”, toteaa Suomalaisen Tiedeakatemian pääsihteeri Pekka Aula.


”Omalla esimerkillämme voimme viestiä muutoksen välttämättömyydestä ja kiireellisyydestä”, julkilausumassa todetaan.


Julkilausuman allekirjoittaneet organisaatiot pyrkivät myös muun muassa kehittämään kestävyysosaamista tukevia johtamiskäytäntöjä ja luomaan kestävään toimintaan ohjaavia kannustinjärjestelmiä. Organisaatiot haluavat myös panostaa yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen, jotta tieteen viesti välittyy myös muille yhteiskunnan sektoreille. Lisäksi ne pyrkivät löytämään yhteisiä keinoja seurata ja arvioida tutkimuksen ja opetuksen luontovaikutuksia sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumista.

Yhteistyön ja julkilausuman tavoitteena on vahvistaa jo tehtyjen sitoumusten toimeenpanoa. Yliopistojen, säätiöiden ja muiden tiedetoimijoiden onkin vahvistettava ja lisättävä myös keskinäistä yhteistyötä ja konkreettisia toimenpiteitä, jotta toiminta on nyt ja tulevaisuudessa kestävällä pohjalla. Organisaatiot kutsuvatkin kaikki tiedeorganisaatiot ja tieteen rahoittajat mukaan yhteistyöhön.

”Tämän suomalaisen sitoumuksen lisäksi TAH-säätiö on myös liittymässä kansainväliseen säätiöiden Philanthropy for Climate -sitoumukseen, jonka on jo allekirjoittanut yli 800 säätiötä. Mukaan mahtuu säätiöitä alalta kuin alalta. Yhdistävä tekijä on, että allekirjoittajat näkevät, että säätiöllä on ja tulee olla  rooli ilmastokriisin ratkaisemisessa”, sanoo TAH-säätiön toiminnanjohtaja Henna Hakkarainen.

Kestävyysmurros vaatii merkittäviä muutoksia globaaleihin ja yhteiskunnallisiin rakenteisiin, jotta pysymme planeettamme kantokyvyn rajoissa. 

”Muutosta on tärkeää ajaa yhtä aikaa ylhäältä alas ja alhaalta ylös. Säätiönä vaikutuksemme koostuu kestävyysmurrosta edistävästä, yleishyödyllisestä hankerahoituksesta, varainhoidon sijoitusstrategiasta, vaikuttamistyöstämme rakenteiden muuttamiseksi sekä oman toimintamme ympäristö-, ja ilmastovaikutuksista. Se, että pyrimme organisaationa toimimaan kestävämmin, ei ole isossa kuvassa yhdentekevää”, Hakkarainen sanoo.


Tutustu kaikkiin tavoitteisiin: 

Julkilausuma: Tiedeyhteisö ja tieteen rahoittajat kutsuvat yhteistyöhön kestävyysmurroksen vauhdittamiseksi


Haluatko mukaan? 

Julkilausumaan on mahdollista liittyä Suomalaisen Tiedeakatemian nettisivuilla.  


Allekirjoittaneet organisaatiot:

Suomalainen Tiedeakatemia 

Vaasan yliopisto

Aalto-yliopisto

Tampereen yliopisto

Nuorten Tiedeakatemia

Koneen Säätiö

Puistokatu 4

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT

Turun yliopisto

Suomen Tiedeakatemiat

Helsingin yliopisto

Tieteellisten seurain valtuuskunta

Kestävyysmurros-tohtorikoulutuspilotti

TAH-säätiö

Lapin yliopisto 

Itä-Suomen yliopisto

Maj ja Tor Nesslingin säätiö

Maanpuolustuskorkeakoulu 

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry

Oulun yliopisto

Jyväskylän yliopisto

Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland

Suomen Tiedeseura

Yliopistojen kehitysyhteistyöverkosto UniPID

Hanken Svenska handelshögskolan